Česta pitanja

ODRŽAVANJE PELENA

Za pranje pelena koristite kvalitetan praškasti deterdžent (lakše se ispira od tečnog). Koristite normalnu količinu praška, preporučenu od strane proizvođača i u odnosu na tvrdoću vode u Vašem kraju. Uvek koristite dodatno ispiranje. Nemojte dodavati omekšivač, izbeljivač, sredstva na bazi hlora, sodu bikarbonu ili sirće. Sve ove hemikalije oštećuju materijal i skraćuju vek trajanja pelenama. Omekšivač, pored toga što nije zdrav za kožu, smanjiće i upijajuću moć pelene.

Nemojte koristiti manje količine praška od preporučenih jer se pelene neće dobro oprati. Nemojte koristiti ni prevelike količine praška jer će se teško isprati iz pelene i mogu iritirati kožu bebe.

Pelene perite na 60 stepeni. Možete ih prati i na 90 stepeni, ali to će dugotrajno uticati na kraći vek pelene, a bespotrebno ćete trošiti više struje. Temperatura od 60 C je dovoljna da se ubiju sve bakterije u peleni.

Pelene smeju da se suše u sušilici na srednje jakom programu za pamuk. Ipak, naša je preporuka da kad god možete pelene sušite na vazduhu, jer će tako materijal najduže trajati. U zimskom periodu možete stalak sa pelenama primaći grejnom telu i tako ubrzati sušenje. Nemojte nikada pelene sušiti direktno na grejnom telu jer se mogu oštetiti drikeri i lastiši.
U zavisnosti od temperature, brzina sušenja je različita. Da biste dobili što realniju sliku, daćemo uslove od 22-23 C (sobna temperatura). Na ovoj temperaturi pamučnoj peleni je potrebno oko 24 h, a bambus peleni oko 36 h. Zaštitne gaćice se suše daleko brže.
Ako je beba samo piškila, pelenu možete samo odložiti u kantu namenjenu za čuvanje pelena ili možete isprati pelenu i odložiti je u kantu. Preporučujemo da kupite običnu plastičnu kantu sa poklopcem i bez rupica (da se miris ne bi oslobađao iz nje). U njoj čuvajte pelene do pranja. Ako pelene niste ispirali posle korišćenja, savetujemo da pred pranje pelene uključite na jedan kratak program ispiranja, kako bi se višak urina isprao. Posle toga možete dodati ostali veš (pelene nema potrebe da perete same) i uključite klasično pranje na 60/90 C sa normalnom količinom praška i dodatnim ispiranjem.
Ako se beba ukakila, potrebno je da sadršaj pelene ispraznite u wc šolju i isperete je pod mlazom tuša. Ako je bebina stolica tečna, samo je isperite pod mlazom tuša. Ispranu pelenu odložite u kantu do pranja. Dalji postupak pranja je isti kao kod pelene u koju je beba samo piškila.

Da biste smanjili mogućnost zadržavanja fleka, potrebno je da upotrebljenu pelenu isperete što pre je moguće. Možete koristiti prirodan sapun protiv fleka kojim ćete natrljati ispranu pelenu i odložiti je do pranja. Kad god možete izložite pelene Suncu, jer ono je prirodni izbeljivač. Nemojte koristiti hemijske izbeljivače, jer mogu iritirati bebinu kožu i oštetiti pelene.

Treba znati da fleka i ako ostane na peleni, predstavlja samo estetsku manu. Ona potiče od pigmenta iz hrane koju je beba jela i nikako ne znači da je pelena prljava.

Ako se bebi pojavilo crvenilo ili osip na koži, to je verovatno od zaostalog praška u peleni ili zbog osetljivosti na vlagu nedovoljno razvijene bebine kože. Za oba problema postoji rešenje.

Ako je u pitanju prašak iz pelene, potrebno je da proverite da li ste skoro menjali proizvođača praška i da li je to možda uzrok problema. Zatim treba pokušati sa odstranjivanjem viška praška iz pelena. Potopite pelene u mnogo čiste vode na 24 sata. Zatim ih ubacite na dug program pranja sa praskom na 60/90 stepeni. Kada se ovo završi, pelene još jednom operite bez praška u dugom ciklusu na istoj temperaturi. Koristite duplo ispiranje.

Ako je Vaša beba osetljiva na vlagu, što češće menjajte pelene, izložite bebinu kožu što više vazduhu, neka se luftira koliko god može. Po potrebi možete pokušati sa korišćenjem Stay-dry uložaka ili linera koji će kožu ostaviti suvom u peleni. Bebu perite samo vodom, eventualno blagim sapunom. Nemojte koristiti vlažne maramice!

Newsletter

Saznajte prvi za naše nove proizvode i specijalne ponude