Česta pitanja

PELENE

Ako prvi put koristite platnene pelene i niste sigurni koji model će Vam najviše odgovarati, predlažemo da probate nekoliko modela i sami utvrdite šta je za Vas. Predlog kupovine: 1 bambus pelena, 1 organski pamuk pelena, 1 pamučna split pelena i jedne zaštitne gaćice univerzalne veličine.
Za korišćenje isključivo platnenih pelena, potrebno Vam je 20-ak pelena i oko 4 para zaštitnih gaćica. Ovaj broj pelena je dovoljan za tempo pranja svakog drugog dana.

Svaka pelena će odraditi svoj posao, a kroj i materijal od kog su izrađene je ono što ih razlikuje i utiče na Vaš izbor. Zato predlažemo da isprobate po jednu pelenu od nekoliko modela koji Vam se dopadaju. Primera radi, bambus pelena je najmekša i najbolje upija, ali se i najsporije suši, pa ako imate mali stan ili problem sa sušenjem, treba da uzmete ovo u obzir i tada je potrebno ili da imate veći broj pelena ili da pored bambus pelena imate i pamučne, koje se brže suše. Split i pocket pamučne pelene su šarene i živopisne, brže se suše od bambus pelene. Organski pamuk pelena je napravljena od najekološkijeg materijala sa najvišim sertifikatima o bezbednosti (i Oeko-Tex i GOTS), a pošto je od pamuka, takođe ima solidno vreme sušenja. Na osnovu svega ovoga birate, npr. neki roditelji odaberu samo bambus pelene, neki samo pamučne, a neki imaju od svega pomalo.

Bambus je posle višemesečne upotrebe mekši, a pelena je tanka i fantastično upija. Idealna je za noćno korišćenje, kada beba provede u njoj i do 10-12 h. Baš zbog ove izražene moći upijanja, sporije se suši od pamuka. Primera radi, ako je pamučnoj peleni za sušenje na sobnoj temperaturi od 22 C potrebno oko 24 sata, bambusu će biti potrebno oko 36 sati.

Sa druge strane, imate mogućnost izbora između šarenih dezeniranih pelena i organski pamuk pelena sa najvišim sertifikatima o kvalitetu. I ove pelene će uz dodatne uloške izdržati i celu noć ako je potrebno, a ako imate sušilicu, ona će omekšati pelenice .

Neko više voli drikere, neko čičak.

Čičak koji koristimo u izradi je najboljeg kvaliteta, deklarisan na 10000 otvaranja i zatvaranja. Prednosti čička su u tome što se pelenica jako brzo namešta i to u milimetar. Mana čička je što on vremenom može oslabiti ako se nakupi kamenac u njemu, ali on se može odstraniti iz čička potapanjem u sirće ili u potpunosti zameniti čičak.Veće dete ga može otvoriti ako preko pelene ne nosi odeću. Mora se zatvoriti pred pranje.

Drikeri su dugotrajniji i ne zahtevaju dodatno zatvaranje pred pranje. Mana je malo teže nameštanje, posebno kod živahnih beba i ne može se tako precizno podesiti kao čičak.


Zaštitne gaćice koje su pravljene po veličini imaju tu prednost što tačno odgovaraju Vašoj bebi u bilo kom uzrastu. Imaju dodatne drikere oko struka i oko nogica, pa se jedna veličina može nositi mesecima. Šireg su kroja, lako se nameštaju i mogu pokriti i najšire pelene. Prvi su izbor za nodorođenče, jer kada je beba toliko mala i ima jako tanke nogice, najlakše je namestiti joj gaćice u XS veličini.

Univerzalni model gaćica je ukrojeniji, uži među nogicama i jako lepo stoji bebama, ali ga ne preporučujemo od samog rođenja, iako ga mnoge mame i tako koriste. Pokriva sve vrste pelenica, ali kod veoma širokih pelena (poput klasičnih tetri i švedskog povoja) teže ćete ih namestiti. Ipak, za moderne platnene pelene ovo je odličan model, a naša preporuka je za bebe od otprilike 5 kg.

Pelenu menjajte na 2-3 sata. Nemojte menjati pelenu čim se beba upiški, jer ona ima moć upijanja za nekoliko piškenja. Dovoljno je menjanje na 2-3 sata. Ako dete zaspi, nemojte ga buditi iako prođe period od 2-3 sata.

Ako se beba ukakila, odmah zamenite pelenu.

Kada beba spoji više sati noćnog spavanja, nemojte je buditi ako se samo upiškila. Pelena može izdržati celu noć, a bebi neće biti hladno, niti će se prehladiti. Ako se beba ukaki noću, odmah je presvucite.

Bilo koja pelena može izdržati noć ako ste stavili dovoljno dodatnih uložaka u nju. Ipak, među njima se izdvaja Bambus pelena zbog svoje izuzetne moći upijanja, pa je toplo preporučujemo za noćnu upotrebu.
Sve pelene koje su napravljene od prirodnih materijala zahtevaju nošenje zaštitnih gaćica preko, da bi odeća ostala suva. Zaštitne gaćice napravljene su od materijala koji ne propušta tečnost, ali propušta vazduh i bebina koža se ne pregrava i može slobodno da diše. Ako pravilno namestite zaštitne gaćice preko pelena (da pelena nigde ne viri), sva vlaga biće zadržana unutar njih, a odeća će ostati suva.
Pelene imaju dovoljnu širinu, tako da se bebine nogice nalaze u pravilnom položaju. Na prvu kontrolu kod Vašeg lekara možete poneti pelenu i pokazati mu je i tražiti savet, jer mišljenje treba da Vam da lekar. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da preko ovih pelena nije potreban dodatni široki povoj (ne odnosi se na decu sa nepravilnim razvojem kukova).
Naše pelene su napravljene od prirodnih materijala u koje nisu dodavane hemikalije koje mogu isušiti nežnu kožu. Zbog toga nije potrebna redovna upotreba kreme u nezi kože. Ako primetite crvenilo ili osip, možete namazati kremu u tankom sloju. Treba izbegavati velike količine kreme, posebno one sa visokim sadržajem cink-oksida (ZnO) jer se on izuzetno teško ispira iz pelene i može dovesti do smanjenja upijajuće moći materijala.
Možete uložak staviti kako god je Vama lakše, znači i u džep i na džep. Pocket pelena je prvenstveno osmišljena kao pelena kojoj ćete sami improvizovati dodatni uložak, pošto to može biti i obična tetra pelena npr. Takođe možete kupiti i uložak koji specijalno proizvodimo za nju. Stavljanje uloška u džep omogućava Vam da pelenu lakše postavite bebi (u jednom potezu bez nameštanja uložaka), pogotovo ako se ona mnogo pomera u toku presvlačenja i tako pomera uložak na peleni.

Newsletter

Saznajte prvi za naše nove proizvode i specijalne ponude